Midsommar 2011!

Obs!

Midsommarfirandet börjar kl. 12.00

och slutar omkring kl. 17.00

fredagen 24 juni.

Majstången reses kl. 15.00

     

 

 

 

 

         
Bröderna i Jonsered annordnar ett stort Midsommarfirande varje år i Jonsered. Många ungdomar och vänner hjälper till. Det är omkring 150 personer som arbetar frivilligt under Midsommarfirandet och det kom mellan 5000 till 6000 besökare under firandet 2010. Intäkterna från Midsommarfirandet går till ungdomsverksamhet och välgörenhet.
   

Bilder från Midsommar 2009

 

Ett hjärtligt tack!

Ännu en gång vill vi bröder tacka er alla för att ni stödjer oss vid Midsommarfirandet här i Jonsered. Tack vare detta har vi i år (2009) kunnat skänka 55 000 kr för att köpa sjukförsäkringar åt fattiga barn i Kenya. Tack!

    

    

                  

 

Bildtext:

Gittan (som brukar stå i glasskiosken på midsommar) och några barn på Lemuru Mission Primary School i Kenya. Varje torsdag besöker läkare och sjuksköterskor skolan för att undersöka och behandla eleverna. De vanligaste problemen är olika sorters mask och parasiter men alla typer av sjukdomar behandlas. Projektet i Lemuru täcker hela spektrat från skollunch och avmaskning till avancerad vård på ett av de stora sjukhusen i Nairobi. 1000 barn får heltäckande sjukvård i tio år. Våra midsommarpengar 2009 räckte till 100 sådana heltäckande sjukförsäkringar.

   

     

Bilder från Midsommar 2008, förberedelser och piratbåten

    

      

     

 

Information om välgörenhetsprojekt som intäkter från Midsommarfirandet i Jonsered år 2009 gick till 

     

En dag i somras (år 2009) ringde broder Stefan och meddelade att han tänkte skicka mig (Birgitta Gelotte som brukar stå i glasskiosken på midsommar) till Kenya. Jag blev glad, men rädd i ungefär lika stora doser. Jag tycker om utmaningar, men var rädd att människor skulle betrakta mig som expert.

 

Ett år tidigare hade ju broder Stefan bett mig hitta ett projekt som man kunde skänka en del av pengarna som Jonsereds midsommarfirande brukar inbringa till förmån för brödernas ungdomsarbete som sker i samband med SUK, Sveriges Unga Katoliker. Det är minsann inte ofta man får ett så roligt uppdrag! Jag fick endast några allmänna riktlinjer. Pengarna skulle användas till att säkerställa livets nödtorft – allra helst i Afrika. Samtidigt skulle projektet verka som en investering i framtiden snarare än som en akut hjälpinsats. Dessutom ville man inte skänka till en av de riktigt stora organisationerna där vårt bidrag skulle bli som en droppe i havet och ungefär lika svår att följa upp.

 

Via organisationen Volontärer i Världen upptäckte vi Kianda Foundation i Kenya. På 60-talet flyttade en handfull katolska kvinnor från Spanien till Nairobi och bestämde sig för att ägna sitt liv åt att hjälpa Kenyas kvinnor. De började med en liten flickskola för fattiga barn, men deras organisation växte så småningom till att inbegripa en hel rad insatser. Bland annat ordnar man med mjölk till förskolor där barnen annars skulle svälta. Man driver en klinik, ett utbildningscenter för unga kvinnor och man erbjuder interna flyktingar möjligheten att köpa jordbruksmark med räntefria avbetalningar – och att få bruka marken under tiden. 

 

Förra året (2008) skänkte vi pengar till Kiandas Mikrolånsverksamhet. Tanken med mikrolån är att fattiga människor med en affärsidé skall kunna låna ett startkapital utan säkerhet och sedan betala tillbaka sitt lån när verksamheten kommit igång. Ofta rör det sig om mycket små summor.

 

Kianda hjälpte kvinnor som hamnat i tältläger efter interna oroligheter 2007. De blev erbjudna att gå en kort utbildning på utbildningscentret. Där lärde de sig att räkna ut marginaler, bokföra och arbeta fram grundläggande affärsstrategier. Vidare hade de chans  att  lära  sig  en  färdighet – allt från att använda en dator till att laga mat i ett modernt kök. De av kvinnorna som ville starta en egen verksamhet fick ett mikrolån finansierat av vinsten från Jonsereds midsommarfirande.

 

Jag tycker att vi kan vara mycket nöjda med hur vårt första bidrag använts och att vi kan vara glada att vi har skänkt pengar till Kianda också i år 2009. Den här gången behövde de hjälp med ett sjukvårdsprojekt. Kianda hade bestämt sig för att erbjuda kostnadsfri sjukvård till alla barn i Lemuru Mission Primary – en grundskola med tusen elever i åldrarna 5-15 år.

 

Det var i den vevan broder Stefan ringde och bad mig dokumentera "våra" projekt på plats. Snälla församlingsbor skänkte pengar till min flygresa och den 13 oktober kunde jag åka. Kenya visade sig vara grönt och blomstrande och området runt Nairobi har dessutom vad som bara kan beskrivas som ett perfekt klimat – 25 grader året runt. Kvinnorna på Kianda hade utsett en familj som jag skulle bo hos och varje dag hade jag ett späckat schema – och en guide och en chaufför till hjälp!

 

Jag fick träffa några av de kvinnor som vi hjälpte år 2008, och självklart fick jag följa med klinikens personal till Lemuru Mission Primary, men jag fick också se många andra av Kiandas projekt.

 

Kenya har upplevt en snabb försämring av levnadsvillkoren under de senaste decennierna p.g.a. en omfattande korruption som mjölkar det annars ganska rika landet på pengar. Därför måste all förbättring börja på gräsrotsnivå; enskilda människor måste skapa sina egna möjligheter till försörjning, och barnen måste utbildas och hållas friska. Kenya är ett land där alla minns hur det var när det var bättre. Precis därför vet de vad de skall sträva efter!

 

Efter att med egna ögon ha sett hur Kianda vänder på varje krona och hur hårt de arbetar känner jag mig även övertygad om att man gott kunde överväga att skicka en framtida midsommargåva till dem.

 

Birgitta Gelotte

 

        

Franciskusgården © 2008 • Privacy Policy • Terms of Use

             www.paxetbonum.se